Case Studies Stoke on Trent City Centre Bus Station


Stoke on Trent City Centre Bus Station

Client: Stoke-on-Trent City Centre Bus Station
Architect: Grimshaw
Main contractor: VINCI Construction UK
Teamkal Contractor: Lakesmere Ltd.
Tata Steel products: Kalzip® aluminium standing seam, Kalzip® XT, bespoke Kalzip® rainscreen
Year: 2013

The challenge

Located near the heart of the city, the impressive looking Stoke-on-Trent City Centre Bus Station with its 22 departure bays makes extremely efficient use of its site for the movement of buses and people. 

The main building design posed an unusual challenge for the design team - elliptical on plan with a complex outer facing roof canopy that sweeps and curves both on plan and in elevation.  A bespoke rainscreen solution was also required for the bus drivers’ accommodation block. 

The solution

Over 3,300 sqm of Kalzip® standing seam roofing complete with liner and decking sheets was specified including the revolutionary double curvature Kalzip® XT profiled sheets required to meet the challenging design. 

The amazing flexibility of Kalzip® XT profiled sheets combined with the company’s extensive design experience and state-of-art roll-forming technology made it possible to produce technically perfect, free-flowing, weathertight envelopes using a standing seam system - thereby enabling complex computer generated 3D designs to be transformed into building reality as exemplified by this iconic structure. 

An additional element of complexity was accommodated in the roof’s design as the Kalzip® XT sheets were required to have non-planar seams for practical and aesthetic purposes. This aspect is particularly apparent where the wave-like eaves of the canopy rise and fall to indicate the location of entrances and passenger facilities. A shadow gap has been cleverly employed at ridge level where the double curved roof butts up to the mono pitched inner facing canopy which comprises a combination of straight and tapered Kalzip® sheets. 

Furthermore, the company’s Fabrications Department designed and manufactured the bespoke Kalzip® rainscreen used to clad the existing drivers’ accommodation block. This bespoke rainscreen cladding was specially devised to maintain aesthetic continuity throughout the project, visually linking the refurbished old block in with the appearance of the new bus station.

The design ingenuity and versatile production capabilities of Kalzip’s Fabrications Department also rose to the challenge of manufacturing a host of complex bespoke items produced from order details that were supplied in three dimensional CAD form. These complex fabricated items included facetted flashings to the eaves, tapered closures for the shadow gap detail at the ridge, facetted fascia soffits and the bonded panels that sit between the fascia soffits and the bus station’s vertical glazing and walls.





English We have automatically detected your language settings